Bildgalleri

Inspirationsbilder


Här har vi samlat lite bilder på vackra plåttak att inspireras av för dig som bygger nytt eller renoverar ett gammalt hus.


Lite kuriosa om plåttak

Plåt tillverkas av kolstål och kan indelas i grov-, medium- och tunnplåt. Grov- och mediumplåt och används främst i stålkonstruktioner som stora balkar medan tunnplåt används inom många olika områden bland annat på tak, väggar, beslag runt till exempel skorstenar, ventilation och vattenavrinning, bara för att nämna några.


Plåtslageri är ett gammalt hantverk som utvecklats under århundranden och redan på 1500-talet lade man falsad järnplåt på kyrkor och slott. På 1800-talet förbättrades metoderna för att framställa takplåt och materialet blev vanligare, framför allt på förnämare byggnader och i städerna. Boken ”Så byggdes villan” anger falsat plåttak som det mest tidstypiska taktäckningsmaterialet under 1890-talet och 1930-talet. Idag finns det också så kallad klickplåt (se bild 2 nedan) som ska efterlikna ett äkta falsat plåttak, snarlikt på håll men naturligtvis inte jämförbart med ett äkta bandtäckt plåttak som kräver stor yrkesskicklighet och erfarenhet att lägga.


Vackra plåttak

Copyright © All Rights Reserved